Bosnian Wor(l)d

Bosnia-Hercegovina is a multinational state. Today, most citizens identify themselves as one of three groups: Bosniaks (48 percent, Illyrians), Bosnian Croats (14 percent, Illyrians), or Bosnian Serbs (37 percent, Slavs).


21.04.2014.

BOSANSKI KRUG SUDBINE

Bosanski horoskop ili bosanski krug sudbine bazira se na staroj narodnoj podijeli godine na dva dijela odnosno ljeto i zimu. Zbog toga u horoskopu postoji dualistična podjela na šest znakova svjetla i šest znakova tame koji zajedno predstavljaju dva načela tojest dobro i zlo te muški i ženski spol. Upravo zbog toga svaki znak počinje sredinom jednog a završava na sredini narednog mjeseca. Trajanje jednog znaka počinje i završava 15-tog u mjesecu tačno u podne.
Nad bosanskim krugom sudbine dominantan uticaj imaju Sunce i Mjesec koji najviše i utiču na život na našoj planeti. Znaci nad kojima vlada Mjesec uglavnom su familijarni, skloniji izražavanju osjećaja i u određenoj mjeri odgovorniji. No ne treba zaboraviti u ovom slučaju niti djelovanje same Zemlje koja ponekad ima naglašeniji uticaj na ljude u zimskom periodu, čak više i od Mjeseca, zbog toga što je zimi nebo često prekriveno gustim oblacima te su Sunce i Mjesec udaljeni odnosno skriveni.
Svjetli znaci su potpuna suprotnost onim tamnim i ta se razlika posebno vidi u njihovoj akciji, sklonosti ka riziku, promjenama i avanturama. Jačanje sunčeve svjetlosti, ubrzavanje prirodnog ritma, česte promjene vremena, ili čak oluje tokom ljeta, savršeno opisuju narav ljudi rođenih u nekom od šest svijetli znakova. Zbog toga su skloniji stresu, nerviranju, posesivnosti, naglim promjenama ponašanja.
Imena znakova u horoskopu nisu nimalo slučajna već ona potječu iz bosanske mitologije nastale iz antičkog kulta Velike Majke, čije obožavanje datira još iz neolita pa preko Ilira sve do današnjih dana. Iako kultni uticaj više nije naglašen kao u drevna vremena prisutan je u mnogim segmentima narodnih vjerovanja i mitoloških pojava. Glavni znaci horoskopa su Zmija i Zmaj koji predstavljaju dvije suprotne strane koje se istovremeno prožimaju ali i razdvajaju te označavaju početak i kraj. Oni su alfa i omega kruga sudbine. Na sredini kruga poziciju su zauzeli Did i Baba, svećenik Bogumila i njegova žena, koji se mogu nazvati još i ilirski božanski par Vidasus i Thana ili solarni bog i lunarna boginja.
U skladu sa dualističnim učenjem Bogumila bosanski krug sudbine se bavi kako materijalnim tako i duhovnim životom svakog pojedinca, pomažući mu da spozna sebe i svoju ulogu u životu, te sve ono što je negativno transformiše u pozitivno. Zbog toga krug sudbine je ništa drugo nego bogumilski točak reinkarnacije kroz koji ljudska duša prolazi kako bi dostigla konačno oslobođenje. Na tom putu duša uzima kako ljudsko tako i životinjsko tijelo, ali i vegatibilno obličje, pokušavajući nas naučiti empatiji i potrebi da pomažemo jedni drugima, bez obzira kakva nam je fizička forma i odakle dolazimo. Sa aspekta bogumilske filozofije svako ljudsko biće teži oslobođenju od negativnih elemenata svoje karme kako bi u konačnici doživjelo prosvjetljenje. Glavni pokretači kruga sudbine su ljudski ego, zloba, pohlepa, ljubomora ali čovjek kao dualistično biće ima potencijal da spozna zlo te se kroz određene cikluse oslobodi tog tereta i pročisti, doživi prosvjetljenje. Ilustracija te potrage kroz znakove kruga sudbine najbolja je ako je usporedimo sa nekadašnjim traženjem zlata, kada su kopači ispirali na rijeci tone i tone pijeska da bi pronašli nakon mukotrpnog posla pokoji grumen zlata.
Svaki čovjek nosi u sebi karakteristike sviju znakova kruga sudbine no ipak najdominantnije su one od znaka u čijem je periodu vladavine rođen. Takođe svaki znak ima svoju energiju, vibraciju, koja formira pojedinca i uvodi u novi ciklus. Zbog toga u bosanskom horoskopu znak u kojem je neko rođen predstavlja njegovu startnu poziciju sa koje duša kreće dalje u krugu sudbine. Taj krug je fizički i spiritualan. Možemo ga pratiti na materijalnom i duhovnom nivou od rođenja do smrti – rađamo se i rastemo, neprestano fizički i psihički mjenjamo, da bi jednog dana taj proces na jednom nivou stao i nastavio se na nekom novom.

Bosnian Wor(l)d
<< 04/2014 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

My links

Copyright © 2004-2007 - Blogger.ba. Sva prava pridržana.